Hajdúszoboszlóról:

A városról:

Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén található, Budapesttől 200, Debrecentől 20 kilométerre. Megközelíthető a 4.sz. főúton, az M3-on (Debrecen felől), illetve vasúton is könnyen elérhető, hiszen a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony fővonal mentén található. Az ideutazónak mindig nagy esélye van arra, hogy kellemes időt fog ki, mivel az ország egyik legnaposabb vidéke. Éves átlagban a napfényes órák száma eléri a kétezret.

Különféle történeti adatokból tudjuk, hogy az Alföldnek ez a része már a népvándorlás korában is lakott volt. Már az Árpád-kor első szakaszában is népes településekkel rendelkezett ez a környék. Szoboszló első írásos említése 1075-ből származik, amikor I. Géza király az újonnan alapítandó garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszlóvásár (a mai város őse) királyi vámjának felét. Bocskai István erdélyi fejedelem 1606. szeptember 2-án kelt címeres adománylevelével 700 lovas hajdúnak adott otthont a krími tatárok által teljesen elpusztított Szoboszló helyén. A település szláv eredetű neve a hajdú előtaggal kiegészülve a XIX. században terjedt el. 1925. október 25-én -szénhidrogén kutatások nyomán- 1091 méter mélységből földgáz társaságában felszínre tört a különleges, 73 C-os víz. A kutatásokat Pávai Vajna Ferenc geológus végezte. A vízről rövidesen bebizonyosodott gyógyhatása. Hajdúszoboszló városa megismerve a tudósok elemzéseit elhatározta, hogy fürdőt épít. Másfél év múlva, 1927. július 26-án megnyílt a fövenyfürdő. Az azóta eltelt 80 évben a fürdő időről időre megújult, a kor igényeinek megfelelően fejlődött.

A fürdőről:

A turisták, gyógyulni vágyók százezrei érkeznek Magyarország legnagyobb fürdőjébe. Valóban a strandolók paradicsoma, a reumások Mekkája ez a 30 hektáron elterülő fürdőkomplexum, ahová évről-évre visszatérnek, hogy újjászülethessenek. A gyógyfürdő nem csak a gyógyulni vágyókat vonzza. A nyári főszezonban a strandturizmus hódít. A 30 hektáros parkban elterülő strand május 1-től szeptember 30-ig tart nyitva. 13 medencéje kivétel nélkül nagy népszerűségnek örvend, melyek közül minden korosztály a kedvére választhat. A strand legnagyobb szenzációja a mediterrán tengerpart, melyben kalózhajó, a szélén fövenyes part, világítótorony és pálmafák gondoskodnak az igazi mediterrán hangulatról. Ezen kívül gyerekmedence, pancsoló, hullám-, pezsgő, élménymedencék várják az ide látogatókat. Az Aquaparkban 9 féle óriáscsúszda, a 10 éven aluliaknak minicsúszda és sodró folyó áll rendelkezésükre. A teljesen felújított fedett gyógyfürdő egész évben nyitva áll. Itt több mint 40 féle kezelést lehet igénybe venni. A gyógyfürdőről részletesen a www.hungarospa.hu oldalon olvashat.